Az új esetmentőgépkocsi története

A Pannonhalmi Mentőállomás a nyolcvanas évek közepe óta, kb. 15 éves nehéz vajúdás után jött lére. Az átadási ünnepség 2000.04.27-én volt.
Az átadási ünnepség után, Dr. Göbl Gábor főigazgató úr az Országos Mentőszolgálat vezetője a Kisalföld c. napilapnak azt nyilatkozta, hogy szükség van a pannonhalmi esetmentőgépkocsi elindítására, amit mielőbb meg kell tenni.

Annak ellenére, hogy a hely adott volt bármilyen számú fejlesztésre, a feladatok száma nőtt, a mentőállomásról könnyen elérhető a 81, 82 főút és az autópálya Győrt elkerülő több szakasza, ahol súlyos balesetek történtek minden évben. Ezenkívül a pannonhalmi Főapátságot évente kb. 150.000 turista látogatja, - ennek ellenére az esetkocsis fejlesztés nem történt meg.

A Pannonhalmi Mentőállomás 2005-ben volt 5 éves, amit egy Megyei Mentősnappal tett színesebbé. Volt mentéstörténeti kiállítás, a mentők munkájáról meghirdetett rajz pályázat értékelés és kiállítás, szakmai bemutatók a társszervek közreműködésével (polgári védelem, rendőrség, tűzoltóság), valamint tömeges autóbaleset kárhelyének felszámolása társszervek együttműködésével.

Szerettük volna felhívni a figyelmet a sürgősségi minőségi betegellátás szükségességére Pannonhalmán, amit a Kisalföld c. megyei napilap is közölt.

Sem ez, sem az, hogy Dr. Medgyasszay László képviselő úr interpellációt nyújtott be az Országgyűlésben, nem késztette arra a kormányt, az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Mentőszolgálat felelős vezetőit, hogy szorgalmazzák a Pannonhalmi Mentőállomás esetkocsis fejlesztését.

Egy évvel később, 2006. májusában az akkori regionális főorvos Dr. Kriszt András és a megyei vezető mentőtiszt azzal a hírrel keresett meg, hogy ha lesz szolgálati lakás egy mentőtiszt részére, akkor azonnal beindul az esetmentőgépkocsi Pannonhalmán.

Az akkori képviselőtestület rugalmasan reagált a hírre és két héten belül biztosította a szolgálati lakást. Az új képviselőtestület ugyanez év őszén határozatban rögzítette a szolgálati lakás biztosítását. Az esetkocsis szolgálat ennek ellenére, mégsem indult be Pannonhalmán.

A kiírt mentőállomás vezetői pályázatra 2006. évben pályázatot nyújtottam be, amit nekem ítéltek meg. Ősszel pedig Pannonhalma Város Önkormányzati Képviselőjének választottak.

Állomásvezetőként minden regionális állomásvezetői értekezleten szorgalmaztam az esetmentőgépkocsi üzembe állítását. Képviselőként minden illetékes vezetőt megkerestem e-mailben a Pannonhalmi Mentőállomás sürgősségi betegellátásának minőségi fejlesztése és a veszprémvarsányi mentőállomás létrehozásának szükségessége miatt.

A Veszprém megyéből Győr-Moson-Sopron megyéhez csatolt hat település kistérségünk bővülését hozta magával, így a Pannonhalmi Mentőállomás ellátási körzete nőtt, ami indokoltabbá tette azt, hogy esetkocsis fejlesztést létre hozzák.

A veszprémvarsányi új mentőállomás létrehozásának igénye is sürgetőbbé vált, az Európai Unióban előírt helyszínre érkezési idő megtarthatósága miatt, ami az Unióban 15 perc.

Írtam többször az Országos Mentőszolgálat Regionális Orvosigazgatójának, az OMSZ főigazgatójának, az Országos Egészségügyi Tanács vezetőjének, az Egészségügyi Miniszternek.

Ez év március 27-én az Egészségügyi Miniszter Úrtól levélben azt a választ kaptam, hogy az esetmentőgépkocsi beszerzésére és a kivonuló dolgozók bér és egyébb járulékköltségére minden hónapban plusz 2 000 000 Ft-ot biztosít.

Eltelt közben több mint fél év, de azóta sem történt semmi, ezért a MTV, Hír TV, MR riportot, a Kisalföld napilap és a Nyugati Hírlap pedig cikket közölt a 9 éve húzódó esetkocsi fejlesztésről.

Dr. Medgyasszay László képviselő úr interpellált a Parlamentben, Kara Ákos Úr a Megyei Közgyűlés Alelnöke pedig jelezte, hogy a Fidesz költségvetési módosító indítványai között, első helyen szerepel a Pannonhalmi Mentőállomás esetmentőgépkocsis fejlesztése.

Ennek ellenére nem történt érdemi változás sem a veszprémvarsányi mentőállomás létrehozásában, sem a Pannonhalmi Eset mentőgépkocsis fejlesztésben.

Sajnos a Fidesz minden módosító indítványát, köztük az esetkocsis fejlesztést is elutasították anélkül, hogy érdemben átnézték volna azok tartalmát.

Ezért levelet írtam Horváth Zoltán közgazdasági szakállamtitkár úrnak, Dr. Székely Tamás Egészségügyi Miniszter Úrnak, Bajnai Gordon Miniszterelnök Úrnak és Dr. Göndöcs Zsigmondnak az OMSZ vezetőjének.

Közben eltelt az év és 2010. év elején már az a hír járta, hogy az OMSZ megkapta az esetmentőgépkocsi fejlesztésre a fedezetet és a minisztériumban aláírták a szerződést.

Kis szépséghibája volt a történetnek, mert a hírek használt kocsiról és felszerelésről szóltak. Ezért írtam az ügyben illetékes főigazgatónak és miniszternek, érdeklődtem tőlük, hogy a szerződés milyen összegről szólt és egyben emlékeztettem őket, hogy miről szólt az előző évi ígéret. Sajnos leveleimre választ nem kaptam.

A vezető mentőtiszt Bajtárs felhívott, hogy szervezzek meg egy találkozót a pannonhalmi polgármester, a kistérség elnöke, ő és személyem részvételével, ami 2010.01.27-én meg is történt az écsi Polgármesteri Hivatalban. Itt szembesültem hivatalosan arról, hogy a pannonhalmi esetkocsi az a győri megyei tartalék esetkocsi lesz, amibe nagyrészt használt felszerelés kerül. A defibrillátor beszerzéséhez pedig a kistérség segítségét kérte, ami egy 5 éves felújított LifePak 12-es készülék lett volna.

Mivel az ígéret és a megvalósulás közt igen nagy volt a különbség, így újból felhívtam az illetékesek figyelmét az ígéretekre és segítséget kértem tőlük, és másoktól egy új LifePak 15 típusú defibrillátor beszerzéséhez.

Egy levelet kaptam az OMSZ főigazgatójától, amiben arról értesített, hogy a minisztérium csak a működtetés fedezetét biztosította.

A Kisalföld c. napilapban 2010.02.05-én megjelent egy cikk, márciustól indul az esetkocsi címmel. Az Egészségügyi Miniszter Úr, 2010.03.05-én kelt levelében, már arról tájékoztatott, hogy az mentőgépkocsi fejlesztést a pannonhalmi KIM 24 órás szervezett kocsi, esetkocsivá szervezésével hajtották végre, az OMSZ-al egyetértésben, így a Minisztérium csak a plusz személyzet bérével járult hozzá az elindításhoz. De biztosított arról, hogy az OMSZ legközelebbi benyújtott pályázatán a pannonhalmi mentőállomásnak is lehetősége lesz egy új esetkocsi beindítására.

Az esetmentőgépkocsit 2010.03.08-án ünnepélyes keretek között átadták.

Tanulság : - Ne higgy el mindent, amiről biztosítanak, még akkor sem, ha az írott levélben érkezik, mert ahogy a világ, úgy minden változik.
Ezért kistérségünk biztonságos sürgősségi betegellátásának elérése, még igen messze van.

Tisztelettel:

Szilágyi Kemál
Önkormányzati képviselő
Pannonhalma

Pannonhalma, 2010.03.09.

Az esetkocsi átadásáról fotókat ITT TALÁLHAT!