Engen hosszú és mozgalmas történelemmel büszkélkedhet. Már  14 000 évvel ezelőtt éltek ezen a területen emberek. A közelben lévő Peters-szikla és Girn-barlang jelentős leletei bizonyítják ezt. A barlangok a vándorló rénszarvasvadászok számára menedékhelyként szolgáltak. Ebből az időből származik az Engeni Vénusz, egy kicsi, absztrakt, borostyánkőből készült asszonyszobrocska. 1500-1300 évvel ezelőtt egy települést alapítottak az ófaluban a hegyvonulat alatt, ahol most a mai óváros fekszik. Magát Engent a 11. században említik először okiratokban.

A középkorban fejlődött a helység tekintélyes várossá: a Piac téren nemesi házakat építettek, a várostemplom román stílusú bazilika volt, és alapítottak egy kolostort (ma Engeni Városmúzeum + Galéria). A 17. században a pestis tombolt Engenben, és két tűzvész (1845 és 1911) az óváros nagy részét elpusztította.

 

Ma az egész óváros műemlékvédelem alatt áll.
A 70-es évek közepétől teljesen felújították, így Engen ismét régi szépségében ragyog.
A példaszerű felújításért Engen több díjat kapott és az egyik legjobban megőrzött középkori városkép együttest alkotja Dél-Németországban. Nemcsak a középkort idéző idilljében csillog, a szeretetteljes felújítás friss szeleket is hozott a régi utcákba. 1977 óta az egész óváros műemlékvédelem alatt áll. Különösen megtekintésre érdemes látnivaló a festői óvárosban a Piac tér, a Városmúzeum és Galéria, a várostemplom, a modern kútszobrok, a művészi reklámkirakatok és még sok minden más. Délvidéki kisugárzásával sétára és itt-tartózkodásra hívogat a történelmi óváros.

Gazdaság

Egy aktív városfejlesztés és gazdasági támogatás révén Engen Város Engen és Hegau környékének gazdasági székhelyévé is lett. Ezáltal minősített munkahelyeket tudnak létrehozni és biztosítani. A jó infrastruktúra és a kedvező közlekedési helyzet alapján Engen optimális körülményeket kínál munkahelyi üzemek további telepítése számára. Azok az innovatív és technológiaorientált kezdő vállalkozók, akik a szolgáltatási és a kisipari ágazatokban tevékenykednek, az Engen-Welschingen Innovációs Centrumban esélyt kapnak arra, hogy önállóvá váljanak, és Engenben vagy Hegau régiójában letelepedjenek.

Kulturális élet

Engen nem ismeri az unatkozást. Koncerteket, kiállításokat, piacokat, iparművészeti munkákat, előadásokat és sok ünnepet rendeznek egész éven át a városban. Fontosabb rendezvényei a húsvéti, karácsonyi és öko-piac, Engeni Óvárosünnep, nyári gyermekprogramok.

Testvérvárosai

Pannonhalma mellett egy francia várossal, Trilport-ral 2000-ben alapították meg a partnerkapcsolatot. Trilport kb. 50 km-re fekszik Párizstól keletre. Sok éve folyamatosan élő kapcsolat van az engeni Anne-Frank-Realschule és a trilport-i College du Bois de L'Enclume Trilport között.

Bővebb információkat a város honlapján találhat.